Wat is dementie?

Veel van onze bewoners hebben een vorm van dementie. Misschien eens interessant om te lezen wat dit nu eigenlijk is.

Dementie is een verzamelnaam voor een aandoening aan de hersenen waarbij vergeetachtigheid een grote rol speelt. Er bestaan erg veel soorten dementie. Deze vergeetachtigheid speelt vooral bij het korte termijn geheugen. Vertelt u iets aan een bewoner, dan zal deze dit waarschijnlijk snel vergeten zijn.


Wel weten zij vaak nog veel te vertellen over vroeger, ze kennen b.v. alle teksten nog van liedjes die zij vroeger geleerd hebben. Door de vergeetachtigheid vervallen de bewoners vaak in herhaling, bijvoorbeeld zij stellen u steeds dezelfde vraag. Ook stellen ze vaak vragen waarop u niet goed weet hoe u het beste kunt antwoorden zoals: “Waar is mijn moeder?” U kunt dan zeggen dat moeder niet meer leeft (erg confronterend als je dit vergeten bent) maar door te vragen of  moeder lief was en waar zij vroeger woonden kunt u hen afleiden en hoeft u geen vervelend antwoord te geven. 


In eerste instantie speelt alleen de vergeetachtigheid een rol maar later vallen ook andere lichaamsfuncties uit doordat de hersenen dit niet meer aan kunnen sturen. Bewoners gaan moeilijker praten, moeilijker  lopen en krijgen slikproblemen. Veel bewoners hebben een aangepaste rolstoel zodat zij zo comfortabel mogelijk zitten. Bewoners die niet meer kunnen praten weten vaak wel wat u bedoelt. Blijf daarom altijd tegen hen praten en vertel steeds wat u gaat doen. Het is voor hen het fijnste als u dit doet op ooghoogte.


Voor alle bewoners geldt dat het prettig is als zij met korte zinnen worden toegesproken. Teveel informatie in een zin is voor hen erg lastig om te volgen. Zorg altijd dat de bewoners niet teveel prikkels krijgen, benader hen rustig. Als de bewoner met de ogen dicht gaat zitten tijdens een activiteit geeft hij/zij daar meestal mee aan dat het teveel is en dat zij daardoor oververmoeid raken.  


Wilt u deze bewoners toch iets extra's bieden? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinatoren en kijk wat het beste bij u past!